W dniu 19.04.2024r grupa uczniów wzięła udział w zajęciach warsztatowych na wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego. Jako szkoła, mamy podpisaną umowę partnerską z tymże wydziałem, dzięki czemu możemy liczyć na wsparcie UWM w działaniach takich jak podniesienie świadomości uczniów w zakresie zdrowego żywienia. Nasz „Kopernik” ubiega się o certyfikat „Szkoły Promującej Zdrowie” dlatego wiele działań skoncentrowanych jest właśnie na zdrowy styl życia. W ramach zajęć warsztatowych mieliśmy okazję poznać cały proces wypieku pieczywa: od zemlenia ziarna na mąkę po samodzielny wypiek chleba z najróżniejszymi dodatkami! Poznaliśmy również supermoce rodzimych owoców oraz procesy produkcji przetwórstwa mleka. Profesorom, prowadzącym dla nas te inspirujące zajęcia serdecznie dziękujemy za poświęcony czas i przekazanie dużej dawki cennej wiedzy!
Koordynator warsztatów: Anna Ismer
tekst/zdjęcia: Anna Ismer